fredag 13 juli 2012

Opera night at Garnier


Häromkvällen följde jag med Malin till hennes arbete, Opera Garnier. Som jag tidigare berättat så arbetar Malin som en av de 6 Balettmästarna på Operan, och med en kortfattad och förenklad förklaring innebär det att Malin tillsammans med sina 5 balettmästarkollegor repeterar dansarna på Parisoperan och deras koreografi för varje balettproduktion. Inför varje uppsättning repeterar dansarna i ca 4-6 veckor, sedan går en balettföreställning mer eller mindre varje kväll under 4 veckor och under varje föreställning måste balettmästarna även vara på plats på kvällarna för att se till att motivationen,  kvalitén på föreställningen och dansarna håller de måtten som ska vara. Samt att även ge ris, ros och feedback.

 Och varje gång jag är här i Paris, om jag har turen att det går en föreställning just då, så får jag givetvis möjligheten att följa med Malin en kväll :-)

så här kan det se ut bakom kulliserna innan föreställningen börjar..

Denna gång var det La fille mal gardée som är en väldigt underhållande balett med mycket humor, och många skratt blev det :-)

Ni får ursäkta bildkvalitén i detta inlägg, det var mobilkameran som gällde denna kväll..

och eftersom man inte får fotografera under föreställningen så tog jag ett mobilfoto från kvällens katalog i stället, så här pampigt ser det ut när hela Balettkåren gör en så kallad Défilé inför säsongstarten i slutet av september varje år, en premiärvisning av dansarna i kompaniet. I samband med detta visas även de nyutnämnda Etoilerna upp (premiär/stjärndansare)

 Om du planerar att åka till Paris och vill gå på en balettföreställning, så var ute i god tid då biljetterna tar slut fort. Besök Opera Garniers hemsida här för mer info om de olika uppsättningarna under året.
Att tänka på är att under vissa månader går det inga balettföreställningar; augusti och början på september. Sen är det givetvis inte balett jämnt, det varvas med Opera, så planera i tid. Parisoperan består av två stycken Operahus, Garnier och Bastille som är ett modernare byggt Operahus och uppsättningarna fördelas mellan dem.

 Vackert eller hur!
Måste man klä upp sig när man går på Operan? Nej det behöver man inte, men många passar givetvis på. Här blandas människor från hela världen i allt från aftonklänningar till casual som jeans med nystruken skjorta, cocktailklänningar, haute-couture till den lilla svarta, anything goes! :-)


Om du besöker Operan, vare sig det är för en föreställning på kvällen eller vanligt "turistbesök" under dagtid, missa inte att gå runt och njuta av den vackra arkitekturen.


Opera Garnier öppnade 1875, för mer info>>
efter föreställning.. 


 Efteråt tog vi en sväng till ett av våra favoritställen, Le Brebant som ligger på Grand Boulevard, ca 10 min promenad från Operan. Le Brebant är ett sånt där skönt lagomställe med härlig atmosfär som alltid är öppet, här kan du äta "middag" hela natten. Vet du inte vart du ska gå i Paris så är detta ett bra alternativ både för ett glas vin, middag eller en drink mitt i natten.

Le Brebant
32 Boulevard Poissonnière (på Grand Boulevard)
75009 Paris
Metro:
Metro Paris Grands Boulevards | M8, M9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar