torsdag 12 juli 2012

Bonjour!


Jag behöver ju inte öppna munnen för att avslöja att jag inte är en Parisare, jag tror nog att min kamera avslöjar mig ganska snabbt.Och ibland om jag sneglar kan jag minnsann se hur det kan stå en affärsägare eller en äldre herre eller dam och se lika förbryllad ut som lite franskt hånfull ut när jag riktar objektivet mot skyltar, caféstolar och trasiga fasader. Ja, de måste ju verkligen undra vilken knäppis som blivit utsläppt från psyket *skratt*


 Men givetvis bryr jag mig inte om det, jag bara ler och säger Bonjour! ;-) Och det är ett annat tips, här i Frankrike säger man verkligen "Goddag" till allt och alla hela tiden, det är fruktansvärt ohövligt att inte hälsa, det gäller allt från grannen till busschaffören.Och i mindre städer säger man Bonjour även till dem man råkar gå förbi på gatan, även om man inte känner varann. Så i detta land "Bonjouras" det heeela tiden :-) Efter en viss tidpunkt på dagen går man över till att säga Bonsoir istället som betyder God afton/Gokväll. Exakt vilket klockslag det börjar gälla är svårt att säga..men säg runt 19- tiden. Man kan ju alltid tjuvlyssna på en fransman om man är osäker, när de börjar säga Bonsoir då är klockan slagen ;-)


 Runt sen middagstid på kvällen vid 20-tiden och fram mot natten om man går vidare lägger man även till Bonne Soirée när man skiljs åt från vänner, taxichaffören, kyparen osv, och det är ett artig och trevligt sätt att önska en trevlig kväll och god fortsättning på kvällen.


När man planerar att gå hem för kvällen eller när det inte finns något mer att göra, då säger man helt enkelt Bonne Nuit (god natt)


Sen kan man även säga Salut! som betyder "hej-hej" men det säger man mer till vänner och familj och funkar lika bra som "hej då" när man går.


Sen har vi förstås Au Revoir, som betyder adjö/på återseende. Och lämnar man en liten butik, restaurang eller dylikt så säger man Merci-Au revoir  (tack och adjö)

à bientôt betyder ses snart/på återseende och à tout à l`heure betyder vi ses väldigt snart om en timme eller så..


Japp, det var dagens lilla franska lektion för er som kanske känner er osäkra  ;-)
 à bientôt!
//Magdalena

2 kommentarer:

 1. Hej fina Magdalena!

  Åh vad jag gillar dina franska inlägg...! <3
  Jag blir alldeles respirrig och lycklig, hihi.

  Tusen tack för alla tips och fina foton, det är perfekt kunna hämta info och fakta när man åker till Frankrike!

  Kram och ha en fortsatt underbar semester i Paris!
  Mia

  SvaraRadera
 2. Bonjour! Jag känner lite parisisk då eftersom jag gärna säger hej hej till de flesta jag möter till min dotters förtret...schh du behöver inte hälsa på dem du inte känner! Men jag gillar det o ett leende på det- det gör min dag när folk spricker upp i ett leende tillbaka o det är inte många som surar när man ler mot dem =)
  Dina bilder från Paris..ja, vad säger man? De är fantastiska o jag älskar det där lite ruffiga, avskavda blandat med ett blommande körsbärsträd eller en röd skylt..om jag fick önska mig något så skulle jag vilja se ännu fler bilder med anknytning till mat, både själva maten o restaurangmiljöer, fransoser i midjeförkläden, massor av flaskor med vin osv..
  Au Revoir! //Maja

  SvaraRadera