onsdag 1 augusti 2007

Mmmm...Baileys

Det här är så gott att du bara måste pröva ;)
Idéen kom ifrån en Greklandresa sommaren -99 efter alla "Kaffe-Frappe" man drack på stranden. (Frappe är slang för frapé ...som betyder slagen is i det här fallet...) Med Kaffe-"frappe"/frapé menas kallt kaffe med krossad is, vilket är väldigt gott i sig men hur kunde man göra den ännu godare ? :)

Jo efter en briljant idé av en god vän tillsätter man Baileys! Idéen var säkert inte ny och med all sannolikhet har både bartenders innan och efter mig kommit på samma briljanta idé, men jag hade inte smakat det tidigare så här är receptet vi kom fram till i baren där jag jobbade och vi döpte den helt enkelt till


"Baileys Café Frappe"Vad behöver man då?

Baileys

strösocker

mjölk

ev lite grädde, valfritt

snabbkaffe

is

garnityr: apelsin och riven choklad
Bäst är ifall du har en blender eller en mixer, eller till och med så "proffsigt" som en shaker, men har du inte det går det lika bra med en burk med lock!

Börja som alltid med att fylla på is i glaset/blandaren

mät upp 4-6 cl baileys

2 tsk snabbkaffe

ca 2 tsk strösocker

mjölk så att det räcker till ett glas

en skvätt ovispad grädde (valfritt)

Nu ska det skakas! eller mixas om du använder en blender. Häll sedan över i glaset som du skall servera i, i det här fallet ett klassiskt drinkglas. Strö över lite riven choklad och garnera med en apelsinskiva samt sugrör! Mums :)

Överkurs: Helst ska denna drink då serveras med krossad is i glaset och det fixar du "lätt" med att lägga isen i en handduk och sen slå den mot sten eller hamra sönder isen, var rädd om underlaget bara så att du inte gör märken på bänk eller golv! Lägg den krossade isen i glaset du serverar och sila bort isen du använder när du blandar drinken, då blir det en riktigt äkta frapé!
Ps tips: förvara inte Baileys i kylskåp om du vill blanda den med varmt kaffe, förvara den väl tillsluten som all alkohol svalt och mörkt, men i baileys fall inte i kyl för skulle du vilja servera Baileys Coffe så skär den sig när du häller på varmt kaffe. Baileys Coffe är också smaksens och enkelt, som det låter och lite vispad grädde på toppen om man vill :)


Detta är ett jättebra alternativ till dessert efter en "tung middag" och för dom som inte gillar drinkar och tjafs så kan man alltid servera baileys´en på klassiskt vis till kaffet med eller utan is, krossad eller inte. Har varit på barer och restauranger världen över och kan inte säga att det finns ett bestämt glas att servera det i, alla gör olika så det går lika bra i ett whiskey-glas som likör, cocktail eller konjakskupa ;)Vill du se mer drinktips? kolla i Arkivet! :)


Baileys är en av världens mest kända likörer, den lanserades på Irland på 1970-talet.
Baileys innehåller cirka 17% alkohol och är en likör baserad på bl.a. grädde och whisky.


Trevlig helg!

-Magdalena

5 kommentarer:

 1. Vad gott det där såg ut!!

  SvaraRadera
 2. Å så underbart!! Tack för gott drinktips och vackre bilder!! Mari.

  SvaraRadera
 3. Hmmm.....varför känns det som om jag kommer att bli väldigt full när vi kommer upp och hälsar på??
  Får nog införskaffa sånna där bakistabletter som dom säljer på Maccen ;-)

  SvaraRadera
 4. Nädå ,jag kan blanda svaga ;)

  SvaraRadera