måndag 18 maj 2009

toppdressing & hortensia

Efter att jag dukat bort allt från förra inlägget så blev det grill på kvällen, mums! samma bord men väldigt annorlunda :)
I helgen har det varit trädgårdsjobb igen :) både roligt och tungt, rygg och armar värker..
Men till min stora glädje har det inhandlats 3st trädgårds hortensia som nu planterats på vår lilla stenkulle och som jag hoppas ska växa till sig till riktigt stora buskar! 1 meter höga ska dom bli enligt information, undrar hur många år det tar....
Runt om dessa finns det redan lite Lavendel, syns ej på bild och det var även bra pris på Plantagen på små lavendelplantor (6st för 129kr) så jag ska köpa några till och kanske blir det ett "lavendelhav" så småningom :-D


Vi är nu inne på andra varvet av laseringen på altandäcket (se tidigare inlägg) och titta vilken fin nyans det blir! nästan som ett båtdäck snart :o)
(Färgen vi använder heter Cuprinol trädäckslasyr, mellanbrun.)
Ni ser även "Körsbärsträdet" jag pratade om tidigare, någon som känner till vad detta kan heta?

och snart slår våra Syrénbuskarna ut! :)

Mossmatta eller gräsmatta?
När vi flyttade till huset för 3 år sedan var gräset en mossmatta! För att råda bot på det finns det bara ett sätt....Kratta kratta K R A T T A! ;) det betyder att kratta var och varannan vecka, alltså inte bara när gräset är klippt eller det ligger löv på den, utan man måste dit och rensa hela tiden! mossan måste bort och gräset måste få syre och chans att växa. Men tro mig, mossan kommer tillbaka och tillbaka så det tar tid. Men nu! den tredje sommaren verkar det som om vi har vunnit över mossmattan! *tjoho*

Toppdressing, är det en salladdressing?
Nej förstås inte i detta sammanhang :) utan detta är ett jättebra sätt att sköta om sin gräsmatta med på de ställen där det blir väldigt torrt, slitet och växer glest och ett bättre alternativ än gödsling.

det ska sedan krattas/fördelas jämnt över den del av gräsmattan där det behövs. Så ser det ut som en jordmatta i någon vecka, låt regnet sköta sitt och nytt fantastiskt grönt gräs växer som tokigt!Nelson spanar efter alla grannkatter, vi har ca 3-4 st som smyger omkring i buskarna :) Sen fick han syn på husse som satt och tog igen sig med en smörgås, hmm "kanske får smaka"?
Nelson har fortfarande inte "förstått" det här med tomtgränser så han springer kopplad i en 15m lång lina på tomten, och det går ju rätt bra ända tills han snurrar in sig i äppelträden.... ;)


Vår Rabarber har fått blomma? vad betyder det? kan inte minnas att den brukar få det... men stooor blir den! Rödavinbärs buskarna växer också så det knakar, blir nog mycket att ta reda på i år... Jag är inte känd för att safta och sylta men får kanske göra en insats i år...eller så hamnar det i frysen som vanligt..hrmm


Ja trädgårdsmöblerna står fortfarande på gräsmattan och där får dom stå tills vi är klara med altanen :)
Det är mycket arbete med en trädgård, men det är det verkligen värt!

Ha en fin vecka :)
//M

9 kommentarer:

 1. Vilken otroligt härlig uteplats du har! Det ser verkligen ut som rena sommaridyllen. Tack för övrigt för en otroligt inspirerande blogg med mångafantastiska inlägg. Jag älskar verkligen stilen och är så gott som dagligen inne i din fina webbutik och spanar in alla godbitar. Vi flyttade för inte alltför lång tid sedan och har inte alltför mycket pengar undansparade :( men när de börjar rulla in, är Par Courrier definitivt en av de första butikerna jag besöker.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Nej färdig blir den nog aldrig.. men vad svårt det är med tålamod att vänta på att allt ska växa upp.. Härliga bilder!
  kram

  SvaraRadera
 3. Ja alla små ska bli stora, men det kräver tålamod att vänta på att allt man planterar ska bli som man tänkt sig:)

  Rabarber blommar faktiskt.
  Nyp bort och kasta blomman genast om du vill ha god rabarber hela sommaren. Den blir lätt träig i smaken annars eftersom blommorna tar all fukt och näring!
  När du är less på paj och saft om ett par veckor kan du låta den blomma. Då får rabarberplantan pryda trädgården istället:)

  Kram Susanne

  SvaraRadera
 4. Åh tack för tipset om rabarberblomman! :-D ska genast ta bort den! :)

  SvaraRadera
 5. Så fint ni har det. Bordet är inte igenkännbart med den här dukningen, men ändå ser det så läckert ut. Jag kan riktigt känna grilldoften.

  SvaraRadera
 6. Härlig trädgård du har och du verkar kunna en hel del. Det där lavendelhavet skulle jag också vilja ha men jag får nöja mig med en kruka på uteplatsen och en låda i förträdgården ;-)

  kram Mia

  SvaraRadera
 7. det är inte fy skam det heller! :-D balkong, täppa eller trädgård, allt kan bli ens egna lilla oas :)

  SvaraRadera
 8. Snälla rara du, släng krattan all världens väg och lyssna på det här...
  När vi flyttade in i vårt hus hade vi oxå en "mossmatta", då fick vi rådet att köpa/hyra en mossrivare. Vi köpte en som vi nu använder en gång/år, just när mattan börjat grönska. Med mossrivaren skär vi igenom det översta jordlagret och luftar på så vis. Därefter "krattar" vi upp mosskräpet med uppsamlingssäcken på gräsklipparen, det brukar bli 13-15 stora säckar på våra 1200 kvadrat. När det här är klart ser gräsmattan fruktansvärd ut i ett par veckor men sen blir den jättefin. Får den dessutom en omgång med StrollerKombi så blir den finast i området! Det blev våran, utan en massa krattande! Lycka till!!!

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset! :-D det får vi ta och göra nästa gång, om mossan kommer tillbaka :)

  SvaraRadera