söndag 17 maj 2009

duka till fest II

foto&dukning: Magdalena Ahlberg
Jag älskar att skapa stämningar och miljöer och vid en riktig festmåltid finns möjligheter att skapa ett riktigt skådespel! En fest-middag kan man njuta med alla sinnen; doft, smak, känsel, hörsel och syn!

Så mitt bästa dukningstips för fest är att duka just för alla 5 sinnena, då får du med allt för en lyckad fest!

Vad är temat? vad är intrycket du vill få? vad ska ni äta, vad är det för typ av fest? På dessa bilder har jag dukat med det som finns i butiken, lite inspiration :)foto&dukning: Magdalena Ahlberg
Det krävs lite planering och förberedelser om man skall duka
till en viktig fest. Men det är det värt! man har en tendens att njuta mer vid ett vackert bord, men framförallt tror jag att dina gäster kommer att få känna sig lite speciella och viktiga :) och det är alltid roligt när någon lagt ner lite extra på just dukning :)
(på bilden ser ni vinglas och champagenglas från butiken)

foto&dukning: Magdalena Ahlberg
med stora vita dukar får d
u till den lyxiga känslan :)


foto&dukning: Magdalena Ahlberg
med hjälp av naturens egna resurser som blommor och frukt skapar man otroligt lätt både vackra och ibland exotiska teman. På bilderna har jag använt mig av Ananas för den exotiska sommarkänslan, men även Klematis och rhodedendron från egen trädgård.

(tallrikar från butiken)

foto&dukning: Magdalena Ahlberg
Pionerna ni ser i den stora vasen är faktiskt det enda konstgjorda på bilderna men snart blommar mina egna vita Pioner på tomten :)


(den stora vasen samt de konstgjorda Pionerna finns i butiken)foto&dukning: Magdalena Ahlberg
att duka ett liknande bord för 8 personer kan ju ta tid, därför bör man förbereda med att stryka dukar och ev linneservetter dagen innan eftersom man med all säkerhet är alldeles för stressad med maten och annat på själva festdagen.
För att få till den extra festliga känslan bör man duka med dubbel uppsättning bestick, dvs både förrätt och varmrättsbestick, men även ibland dessertbesticken. Ska det drickas olika dryck genom middagen bör man även ställa fram alla glas som ska användas och glöm ej vattenglaset! Så vid en normal festmåltid är 3st glas det brukliga, vitvins-glas, rödvinsglas, och vattenglas. Man dukar alltid i den ordning man äter och dricker och för glas gäller vattenglaset först från höger sida och sedan vitvinsglaset osv ;) Och häll upp lådvinet i karaffer istället, det ser mycket trevligare ut ;) och vinet får dessutom lufta sig på köpet vilket tar fram smakerna bättre!


foto&dukning: Magdalena Ahlberg
allt
i porslin och glas ni ser på bilderna finns i butiken, så även träbrickan som flaskorna står på och den översta duken på bordet. Det kommer att komma in bestick och mycket annat till butiken längre fram.

KÖK & DUKNING
www.parcourrier.se


ps om jag hade en fest sedan efter denna dukning? nejdå, allt plockades ner och sen blev det en vanlig grillkväll utan vita dukar :) fast jag hade gärna velat slå mig ner vid detta bord :-D glada hälsningar, Magdalena

4 kommentarer:

 1. Mmmmm, vem vill inte sitta ner och spisa vid detta fina dukade bord ...:)
  Lena

  SvaraRadera
 2. Vilken dukning så vacker. Ja dukningen är halva måltiden. En ren njutning för ögat. Bra att du tipsar om att hälla över dunkvin i karaffer för de där dunkarna är inte snygga vid ett vacker dukat bord.

  SvaraRadera
 3. Hej !!!!!
  ja,jag hade också gärna slagit mig ner här.......!!!!!
  Vilket läckert bord.....
  Man riktigt längtar till sommarens fester.........
  Jag är också personligen förtjust i olika höjder på bordet , som du visar här.....och karaffer,druvor......ananas.....oj,oj........jättefina saker från butiken......!!!!!!
  Ha en trevlig söndag-kväll...!!!!
  Kram,
  Monica i Rom

  SvaraRadera
 4. Jättevacker dukning! Man skulle allt känna sig lite speciell om man blev bjuden och fick sitta vid ett sånt här väldukat bord! Vilken njutning!!
  /Magdalena

  SvaraRadera