måndag 11 februari 2013

Bienvenue à l'université Paris-SorbonneKursstart denna vecka!! 
Ja jisses hur ska detta gå.. att sätta sig i skolbänken igen som 40-åringen för att studera och lära sig ett språk på heltid är ju inte den enklaste utmaningen.. Men en spännande och en krävande sådan. Många av er har kanske trott att jag talar franska, men nja så är faktiskt inte fallet ;-) Läste franska sist i högstadiet..Däremot har jag lyckats ta mig fram ganska bra i Paris under åren ändå, lite förstår jag och man snappar upp en hel del genom åren, samt att engelska fungerat ganska bra här till en viss del.. mer än folk tror. Men att prata franska språket flytande och förstå det för att kunna leva, bo och arbeta här, nej de kunskaperna har jag faktiskt inte än. Men tänker skaffa mig!


Jag anmälde mig till Sorbonne via ett företag som heter Blueberry som har kontor i Stockholm, se länk:
De hjälper till att förmedla språkkurser över hela världen.
Jag valde en ganska intensiv kurs och den längsta under våren, som innebär 5 dagar i veckan/5 timmar per dag fram till 31 maj.(Terminskurs 25 vår 2013 à 13 veckor, läs mer på Blueberrys hemsida)
Förutom att läsa franska hela dagarna kan man givetvis gå på en massa spännande föreläsningar, men det förutsätter ju att man hänger med i språket.. ;-)

Tanken är att även ta en lättare kurs under sommaren och sen fortsätta lite mer avancerat i höst. För att bekosta allt detta har jag tagit fullt CSN, så nu är man tillbaka i den cirkeln igen.. 


Jag lär väl vara äldst i klassen ;-) men det kommer bli kul, studentliv i Paris som 40, why not! Klicka gärna igång filmen ovan, så får ni en idé hur min vardag kommer att vara under våren. Visserligen hålls inte alla kurser i självaste huvudbyggnaden tråkigt nog, så jag får se var jag hamnar..
För att studera vid Sorbonne måste du vara minst 18 år (inga problem i mitt fall) och ha gymnasiebetyg, utöver det är alla välkomna.

Sorbonne grundades 1257 av Robert de Sorbon (12011274),ursprungligen för några teologistudenter, men växte fort som lärdomscenter; redan på 1200-talet gick här 20 000 utländska studenter!

Det kommer bli långa dagar, för utöver att nöta glosor, verb och uttal ska jag ju livnära mig som fotograf också! Men man lever bara en gång och som en väldigt känd Amerikansk författare sa..

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.” Mark Twain

eller för att citera min mamma..
" livet slutar inte vid 40, det börjar vid 40!" :-)
à bientôt!

3 kommentarer:

 1. Det ser underbart anrikt ut på filmen och jag tror du kommer att klara det mycket bra. Du vet man är oftast mycket mer motiverad när man verkligen vet vad man vill. Här är det värsta snöstormen som pågått sedan i torsdags. Så njut av Paris, Sorbonne och våren.
  /Maud

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motivationen finns :-) men tiden och koncentratioen är det mindre med ;-) Men jag kommer göra mitt bästa! Våren har inte kommit hit än, mycket regn och ganska kyligt. Igår var det till och med snöblandat regn, så här är det inte vår tyvärr..
   Blir så glad av alla hälsningar! tack♥

   Radera
 2. Härligt skrivet!

  SvaraRadera