onsdag 15 augusti 2012

ett måste!

  Har fått lite frågor om restaurangtips i Paris, och då måste jag ju bara tipsa om en av mina absoluta favoriter nämligen Brasserie Bofinger, här har jag varit 3 eller 4 gånger och det säger väl rätt mycket ;-) 
Om du vill uppleva en total fransk men framför allt Parisisk brasseriekänsla med allt som hör till så är detta ett säkert kort. Men du måste absolut boka bord i tid, för här är det nästan alltid fullt.

 På menyn finns allt från klassiska skaldjursplatåer till kött och fisk. Prisklass, nja lite dyrare än normalt men värt det för den fantastiska atmosfären. Varmrätter kostar mellan 20-39 euro.Men prisvärt är förstås om man väljer deras 3-rättersmeny för ca 33 euro.
 Hela menyn kan du kika på här>>


 och så ingår ju väldigt charmig personal såklart ;-) 
Det går verkligen undan när servitörerna springer upp och ned för trapporna och ut och in ur köket, det skramlar och sorlar, precis som det ska vara på ett Brasserie, underbar stämning och atmosfär!

Men nu kommer mitt absolut bästa tips, du ska boka bord nr 11 (!) bästa bordet på hela stället, här ser du allt :-) och är ni 2st så behöver ingen av er vända ryggen till eftersom det är ett mysigt hörnbord med soffa. Det går bra att maila in sin bordsbokning på engelska via deras hemsida, och vill du vara säker på att få detta bord (mitt favvobord ;) bör du vara ute minst 2 veckor innan.. 
En liten restaurangvana jag har sen förr, att ta reda och lägga bordsnumret på minnet  om man var nöjd med bordet, det kan ju komma till användning :-) Brukar oftast stå på notan, annars kan man fråga.
 och de är fler än jag som gillar Bofinger, här har bland annat; Madonna, Barbara Hendricks, Jean-Paul Gautier, Phil Collins, Steven Spielberg och Woody Allen mfl ätit middag :-)


Bofinger är också Paris första brasserie, öppnat av Frédèric Bofinger 1864. Inredningen är k-märkt och den som vill sitta och äta under det enorma glaskupoltaket får ibland stå ut med en väntelista som sträcker sig flera veckor, som sagt boka i tid!

Adress:
5-7 rue de la Bastille
75004 Paris (arrond 4,  nära Opéra Bastille)
Tél : +33 (0)1 42 72 87 82
TAXI
Efter middan kanske man vill unna sig en taxi hem, och det kan man verkligen för taxi i Paris är inte speciellt dyrt, mellan 6-12 euro och då kommer du långt. Minimumkostnad för en taxi är 6 euro, och du bör lägga till några slantar i dricks. Däremot kan det vara ganska svårt att få tag på en taxi i Paris, så leta efter en taxistation som är en blå skylt med vit text och finns vid stora gator, större korsningar, vissa rondeller och tågstationer. Beställer du med framkörning till hotellet eller restaurangen så kostar det alltid lite extra.  Du kan givetvis vinka in en taxi på gatan om den verkar ledig.
  • Tips 1, det är lite si och så med chaufförernas engelska, så ha alltid en liten lapp med den adressen och arrond du ska till ;-) 
  • Tips 2; de tar väldigt sällan kort, så ha alltid kontanter med dig för taxi, och som sagt för 10 euro kommer du låååångt jämförelsvis mot taxipriserna i Sverige.
  • Tips 3; de tar ofta max 3 passagerare i en taxi, är man 4st tar de extra betalt för det.
  •  
  • övrigt taxitips: om du tar taxi till eller från flygplatsen/tågstation så kan det vara bra att veta att de tar ca 1 euro extra per bagage över 5kg.
Andra restaurangtips
Ja det finns naturligtvis hur mycket som helst, allmänt så ligger restaurangpriserna som i Sverige. Här är en bra site du kan titta runt efter nåt som passar:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar