torsdag 17 mars 2011

Versaille

När jag var i Paris i januari/2011 passade jag på att äntligen besöka Versaille! Det tar ca en halvtimme med pendeln från Paris att ta sig ut dit.

Fördelen med att resa till Versaille i januari, är att man lyckas ta bilder utan att få med en massa andra turister på bilden ;-) Det är inte heller några köer att prata om, vilket man sparar väldigt mycket tid på! Men att få med hela slottet på bild är näst intill omöjligt...

Nackdelen med att resa hit i januari, är att den makalösa(!) parken inte visar sig i sin fantastiska skrud av blomsterarrangemang, fontänerna är avstängda och de vackra parkstatyerna är övertäckta med pressening. Men att strosa här i april/maj måste vara en upplevelse! Parken är enorm!
Bild 1: Grindarna till det inre slottet
Bild 2: Den vackra Spegelsalen, tänk om man kunde resa tillbaka i tiden och få vara med om en bal här!
Bild 3: Marie Antoinettes sovgemak, dörren längst bort till vänster är den hon flydde ut igenom när det franska folket stormade slottet 1789
Bild 4: Det inre och Kungliga slottet, Marie Antoinettes sovrum är bakom fönsterna på balkongen.


Det inre Kungliga Slottet, där familjen bodde. Det är den här delen man som besökare går in i.

Tips! 
om du planerar att besöka Versaille, köp med dig "picknickmat" från någon affär inne i Paris och ha en picknick i parken, för cafét här är svindyrt, köerna långa och maten jättetråkig.
När man kommer ut till Versaille, är det från detta håll, det är enormt, som en egen liten stad. Det inre slottet syns inte ens på denna bild, men det ligger i mitten längst bort... Parken ligger på andra sidan bakom slottet. Absolut ett restips om du får möjlighet :-) Men under högsäsong är det nog väldigt mycket folk här och långa köer..
Besök Versailles hemsida här för mer information!

5 kommentarer:

 1. Så vakre bilder fra slottet! Det er fantastisk å høre om hvordan de levde på denne tiden og historien bak slottet.
  Jeg var der for noen år siden med barna og det var en flott opplevelse!

  Håper du har gode dager, Magdalena!

  Klem,
  Anette Willemine

  SvaraRadera
 2. Hej, jag har nog aldrig skrivit här hos dig men njuter av dina fina bilder, och är väldans sugen att köpa de fina svartvita bilderna från Paris till min vägg... Jag har varit i Paris en gång, i början på maj för 3 år sen och vi var till Versailles en söndag. Det var GALET med köer, vi stod där i timmar i gassande sol... men det var ju värt det! Dels allt det otroliga innuti slottet, men mest var ju parken nåt enormt! Den känslan av oändlighet man ser när man spanar rakt ut, wow! Vi låg långt nere i parken på en gräsmatta och åt glass, och det var supergo´stämning där bland allt folk som picnickade. Sen snubblade min mamma på en uppstående planka utanför Maries A:s "lilla slott" och slog upp ett sår på knäet, raskt kom en ambulans farande (som fanns på området) så hon fick bli omplåstrad. God service på slottet :=) Verkligen en upplevelse att ha varit där, man kan bara fantisera om hur de var där i praktens dagar. Kram Milla

  SvaraRadera
 3. Åh vilka underbara bilder du visar! Jättefint att titta på... Versaille är verkligen fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. Har varit på slottet i högsäsong och ja det är mycket folk men oj vilken blomsterprakt... Makalöst vackert är där! Gick ni ner o kikade på kärlekspaviljongen och Marie Antoinettes hus? Ligger nästan längst ner i parken. Men det är ett ställe man kan åka till mer än en gång :)

  SvaraRadera