onsdag 21 augusti 2013

Dîner en Blanc de Paris

Dîner en Blanc de Paris är ett "slutet sällskap" som startade för 25 år sedan i Paris och har växt otroligt stort runt om i världen. Det är som ett enormt picknick party för inbjudna som hålls en gång per år där dresskoden är totalt vitt, alla tar med sina egna bord, stolar, dukar, mat och dryck. Platsen och datum är hemligt och man får inte veta platsen förrän 10 minuter innan middagen börjar! Det är alltid på en öppen plats i Paris och alla måste komma samtidigt. Väldigt välorgansierat och Otroligt effektfullt!! och jättekul att få uppleva :-)
 Häng med!

Hur får man då möjlighet att vara med på nåt sådant här? Ja kön är lång för att komma med i medlemslistan och du måste känna någon som känner någon som känner någon..typ..
Men jag ger ju inte upp i första taget som ni vet ;-)
Så jag kollade om jag inte kände någon som kände någon...och det gjorde jag! :-) Och med lite tur och kontakter lyckades jag få en inbjudan på kort varsel :-)

Dresskoden är som sagt helvit och en del (eller ganska många) spexar gärna till det lite extra :-)
...som sagt..
Glad i hatten...2 hattar är bättre än 1..?

Hur går det då till att organisera och samla ihop över 10.000 människor till en "hemlig" middag på en öppen plats i Paris??

Medlemmarna får inbjudan ca 2 veckor innan där datumet meddelas men inte plats.Särskilda utvalda funktionärer meddelar olika uppsamlingssplatser i Paris samma kväll som middagen hålls via sms.Du tar med egen stol, bord, mat och dryck och tar dig till uppsamlingsplatsen. Eftersom det är så många människor är det olika uppsamlingsplatser för att sprida ut det och för att det ska bli så effektfullt som möjligt när själva platsen avslöjas endast 10 minuter innan middagen startar. Sen tar sig alla på givet kommando dit middagen hålls. Och i år var det på 2 olika platser i Paris eftersom vi var runt 10.000 gäster sammanlagt! Jag hamnade på Louvren! :-)

 Lite hur det såg ut när alla intog innergården vid Louvren och började packa upp bord, stolar och mat. De turister som fanns på plats tyckte nog att det var ganska underhållande och märkligt :-)


Även om det ser rörigt ut på bilderna innan alla är på plats, så är borden och alla "gäster" uppdelade i raka och organsierade led. Det tog ca 15 min innan alla var på plats och dukat upp i raka led. Middagen inleds sedan med att alla viftar med vita linneservetter som signal på att kvällen har börjat , se videon i slutet.

- jag lovar fisken var såååååå här stooooor..
- yeay, right..

Happy people


en lysande hatthistoria.. i tyll med lampor ;-)

När mörkret sänkte sig över Paris blev det naturligtvis en otroligt trevlig stämning och givetvis har alla även tagit med sig ljus att ha på borden. Det var som en enorm uteservering med allt som hörde till!


Senare på kvällen fick vi ljuslyktor att tända och skicka upp i skyn..
och på ett givet klockslag (23.00) får ALLA varsitt tomtebloss att tända och det var så otroligt effektfullt! Tyvärr har jag ingen bra bild på det :-( eftersom jag var så tagen av stunden och själv höll i tomtebloss att jag helt glömde bort att fota just det och som ni vet tar ju tomtebloss slut rätt så fort.. Men här är en bild från ett tidigare år, så ni kan ju tänka er.. :-)
Bild från ett tidigare år då middagen hölls vid Place de la Concorde!
Fler bilder från i år och tidigare år hittar ni på deras facebooksidaSen blev det P A R T Y! DJ och riktigt bra musik bjöds det på :-) och det dansades på Louvrens innergård till klockan 02 på natten!

Detta var verkligen en magisk afton att få vara med om! Hade inte tackat nej till den andra platsen som middagen hölls på samtidigt, nämligen vid Eiffel, men man kan ju inte vara på två platser samtidigt och att äta middag med denna utsikt var ju verkligen inte fel!

Vid 2-tiden packar alla ihop sina saker, slänger sina matrester i vita sopsäckar och städar undan efter sig väldigt noga. När festen är slut så är det som en magisk afton som inte existerat. Poff!
Men detta är också anledningen för att denna tillställning kunnat hållas i 25 år och att myndigheterna i Paris låter detta få hända utan inblandning, allt sköts organiserat och snyggt :-)

Jag hoppas jag får möjlighet att uppleva detta igen nästa år!

Vill ni se mer så klicka in på denna videolänk eller deras officiella hemsida:
 
nånstans där i vimlet är jag :-)


5 kommentarer:

 1. Vilken fantastisk upplevelse det måste ha varit. Magiskt. Jag blev helt hänförd av dina bilder. Vilken lycka att få deltaga i något sådant. Underbart. Tack för att du med dina bilder förmedlade denna event.
  /Liselotte

  SvaraRadera
 2. Oj, vilken upplevelse o tankarna snurrar om det skulle vara möjlighet här hemma i lilla Sverige? Jag kan tänka mig att känslan är helt magisk när mörkret faller, tomteblossen sprakar o de där vackra lyktorna stiger upp mot skyn. För att inte tala om ett sådant häftigt party...
  Kram o tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 3. Trägen vinner! Wow vad häftigt!

  Hälsningar/Sanna

  SvaraRadera
 4. Vilken upplevelse! Så läckert.

  SvaraRadera