lördag 9 juni 2012

l'exposition universelle paris - uppdaterad

 Om man kunde göra tidsresor så vet jag många jag skulle vilja göra, men framför allt en... Nämligen till världsutställningen i Paris 1889 eller den som även hölls 1900! De otroliga byggnader de uppförde för dessa utställningar varav väldigt många tyvärr revs efteråt skulle jag vilja se i verkligheten och fotografera med dagens kameror! Men en byggnad som tack och lov fick finnas kvar är ju Eiffeltornet, men även den var tänkt att rivas! Tänk vilken tur att de inte gjorde det :-)

Världsutställningen som hölls i Paris 15 april - 12 november 1900, var en fest för sekelskiftet, och lockade över 50 miljoner besökare! - en av de mest framgångsrika utställningar världen någonsin skådat. Denna period under Belle Epoque (den gyllene ålder) lanserade början av nya innovationer som exempelvis rulltrappan.
 Fyrtiotre deltagande länder deltog i världsutställningen med sina stilar och arkitekturer härmade i tillfälliga displayer. Den monumentala stora entrén till hela utställningensen ser du på bilden ovan.
Grand Entrance
 Detta revs..The gigantic globe, Paris Exposition Universelle 1900

Head of Statue of Liberty on display in park in Paris, shortly before its destination to 
New York in 1884..

Frihetsgudinnan som är byggd i Paris är designad av den franska skulptören 
 Frédéric-Auguste Bartholdi. Och själva stålkonstruktionen är designad och tillverkad av Gustave Eiffel som 3 år senare påbörjade byggnationen av Eiffeltornet.Den tog 8 år att bygga och skeppades sedan till USA år 1884 i 300 olika delar placerade i 214 olika lådor som vägde totalt 225 ton! 

Courtyard of Gaget et Gauthier, rue de Chazelles, Paris, prior to its shipment to the United States.

Statyn firar alliansen mellan USA och Frankrike under den Amerikanska revolutionen 1775 till 1783, och finansierades helt av donationer från det franska folket.

 Två kopior av Frihetsgudinnan finns i Paris. Den större finns nära Grenelle Bridge Ile des Cygnes, en ö i floden Seine (48 ° 51'0 "N, 2 ° 16'47" E)  
Placerad där den 15 november 1889 under Världsutställningen i Paris, blickar den ut mot Atlanten och därmed mot sin "större syster" i New York Harbor, som hade rest tre år tidigare

För dom av oss som är bekanta med Paris, kan ju dessa bilder kännas lite förvirrande och overkligt, för inga av dessa byggnader längs Seine finns längre utan revs efter utställningen.

Det enda som är sig likt i dag från denna bild är Eiffeltornet och bron, allt annat är rivet..

 Gas Pavilion / Swedish chalet

Även Sverige var med på en hörna :-)


 
 Även om inte alla 50 miljoner besökare får plats på en bild, så kan man ju ändå börja förstå hur populärt detta var. Jag skulle gärna byta en dag i mitt liv mot att få uppleva detta ;-)

Central Dome of Champs de Mars
 Känns svårt att tro att allt detta endast ska vara byggt av tillfälliga displayer. Eiffeltornet står ju stadigt kvar, så allt annat måste ju ha varit lika välbyggt? 
I såfall väldigt synd att de rev allt detta, för vilken tid, arbetskraft och pengar måste det inte ha tagit att bygga.. det gör ont i mitt hjärta..

 sett från andra hållet mot Eiffel.Bild tagen uppifrån från Eiffeltornet mot parken Champ de Mars. Varför, varför rev dom detta?  i dag är det en stor park, men tänk om detta fanns kvar idag..wow.

fotografi från år 1900! med lite hjälp av dagens teknik..kan ni föreställa er hur det måste ha sett ut!

originalet..112 år sedan..

 Palace of Fine Art

Paris World Fair. Pavilions of the Nations, 1900.
 SEINE..
förvånansvärt bra bild för att vara tagen för över 100 år sedan... byggnaden längst till höger i bild kan ni se som färglagd i bilden ovanför i svagt rosa..
 
 Bild taget från bron Pont Alexandre III, Paris vackraste bro och byggdes till denna världsutställning.

bild taget från samma bro igen, i annan vinkel om man vrider sig till vänster mot Place des Invalides. De vitmålade byggnaderna finns ej i dag. Längst bort i bild skymtar man Hôtel des Invalides. Där dessa byggnader stod är det i dag en stor park utan träd, men Hôtel des Invalides längst bort finns kvar och där i Domen ligger Napoleon begraven.Den vackra byggnaden Palais Mines Metallurgie till höger i bild jämnades också med marken..
 Palais mines metallurgie

  Eiffeltornet uppfördes inför utställningen som dess vackra entré och var tänkt att rivas(!) efter tjugo år men den fick stå kvar eftersom det var praktiskt att använda den för kommunikationsändamål och så småningom också som TV- och radiomast.
 Sicken tur..

 Men Eiffeltornet var nära att förstöras ytterligare en gång..
 under en period under tyska ockupationen under andra världskriget använde tyskarna tornet för sina tv-sändningar. Under denna ockupation, klippa franska sabotörer hissens kablar, vilket  tvingade Adolf Hitler att klättra trappan upp till toppen - vilket gjorde att han senare beordrade förstörelse av tornet, men den tyska generalstaben som fick i uppdrag att genomföra detta vägrade sina order av rädsla för vanäran i historien som detta skulle ge på honom. 
Klok man.


inget jobb för de med höjdrädsla..
Eiffeltornet byggdes mellan 1887 och 1889 (2år, två år...otroligt eller hur!) för Exposition Universelle, och för hundraårsfirandet av den franska revolutionen. Överraskande dog endast en man under dess konstruktion, Gustave Eiffel hade varit särskilt noggrann när det gällde säkerheten, svårt att tro när man ser de här männen balansera på dessa avsatser! hua!


124 år sedan..

 Vy mot Trocadéro, 
Palais du Trocadéro
 Även denna vackra byggnad revs och idag ser Trocadéro ut så här..Det var riktigt roligt att leta fram alla dessa gamla bilder på nätet och jag blir i allafall glad över att bilderna finns bevarade för framtiden även om många av dessa vackra byggnader inte finns längre.


*alla bilder lånade från internet*

4 kommentarer:

 1. Men gud WOW!!!
  Herregud vad vackert och så himla himla synd att det revs!! Tack för att du delade med dig! :)

  SvaraRadera
 2. ÅÅh jag vill gråta, vilka byggnader, jag blir sorgsen, varför riva. Tänker ibland på stockholm och alla vackra hus de rev bort för det fula Sergels Torg.

  Tack för att du visa dessa bilder!

  Kramar
  Katarina

  SvaraRadera
 3. These pictures are amazing! i love these

  SvaraRadera
 4. ja...människan har gjort mycket konstigt i sina dar...såg programmet "Staden i mitt hjärta" härom kvällen..samma rivningshysteri drabbade även Stockholm....Tack för fina bilder!

  SvaraRadera