tisdag 10 april 2012

Metro

 Ja och så har vi förstås Metron i Paris. Nu när jag ändå är i farten.. Hoppas ni står ut med alla Parisbilder..??
Denna fantastiskt häftiga station heter (som på bilden förstås) ARTS ET MÉTIERS och ligger på 8:ans metrolinje. 
 En annan station jag gillar väldigt mycket är CONCORDE där har dom kaklat varenda liten kakelbit med bokstäver! Snyggt! Och om man tittar till så bildar allting meningar och ord. Paris Metro är ett gigantiskt stort tunnelbanenät men även ett väl organiserat kaos ;-) som börjades att byggas 1900 och här reser ca 4,5 miljoner människor varje dag.

 


 En annans snygg detalj jag gillar med Metron är att T-baneskyltarna ser lite olika ut, och det beror ju förstås på när stationen byggdes. Men alltid är de väldigt vackra eller dekorativa!


 Den här bilden kanske några av er känner igen vid det här laget..


... den fotade jag precis här för ca 2 år sedan :-) och den bilden finns med på mina flyers som ni ser på bilden .

Att ta Metron i Paris är väldigt smidigt när man väl kommer underfund med hur det funkar, för du tar dig snabbt fram och du SPAR tid om du vill se så mycket av Paris som möjligt på kort tid. Skaffa en Metrokarta och kolla i förväg hur du ska åka, sen är det bara att följa skyltarna :-) Att tänka på som vanligt när det gäller T-bana, du ska välja tågets ändstationsriktning för den station du ska gå av på. Tågen går ofta med ca 3 minuters intervaller. Alla linjer har ett nummer, som 1,2,3,4 osv. Dom flesta stationer har oftast en bemannad lucka där du kan få hjälp att köpa biljetter, annars har alla stationer såklart en automat där du kan köpa biljetter med kort. Jag gör av med ca 10 enkelbiljetter på 4 dagar och det kostar 12 euro (ca 100kr). Om jag åker lite kors å tvärs och hoppar av lite här och där. Alltså MYCKET billigare en Stockholms lokaltrafik! Som tar 36kr! för samma typ av biljett(1st)

På en enkelbiljett kan du göra hur många byten som helst under jord och den är inte tidsbegränsad så länge du inte går utanför spärren. Biljetterna gäller även för buss. Skulle en oanvänd biljett krångla i spärren (det händer ibland..) så gå till luckan och be om en ny.

OBS detta är en mycket förminskad version av metrokartan, så man ser inte alla linjers ändstationer på just denna bild, vilket är ganska viktigt att veta om man inte är van vid metron i Paris, annars är det lätt hänt att man åker åt fel håll, men då är det ju bara att stiga av och byta :-)


3 kommentarer:

 1. Åh jag älskar dina Parisbilder och vill aldrig att de ska ta slut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååh va roligt att höra! ja men då fortsätter jag lite till då om ingen annan har några invändningar ;-)

   Radera
 2. I love the signs. I wish we had beautiful signs like that where I live.

  SvaraRadera