tisdag 13 januari 2009

På skrivbordet ..


Det känns nästan lite konstigt att jag bara visar lånade bilder från nätet just nu, jag som nästan bara brukar visar bilder jag själv har tagit i vanliga fall..
Men det har ju sina förklaringar, dels har inga nyheter kommit in till butiken än och sen är ju ljuset bedrövligt att fotografera i just nu...mörkt, regningt, grått, trist och mest j
a.... bedrövligt. Nepp, januari, februari och mars är verkligen inte mina topp-månader..längtar efter ljuset!
Vad göra? Fast lite kul är det förstås att för en gångs skull surfa runt på nätet och försöka hitta inspiration från andra att dela med sig av
!

Bilden jag visar ovan är från mitt eget "skrivbord" på datorn. Så ser det för det mesta ut mer eller mindre på ena datorn, fullt av bilder i Photoshop, som ska ändras i storlek för att passa publicering på nätet. Jag ändrar väldigt sällan eller aldrig på en bild i dess orginal-utseende, (om den inte är väldigt mörk) vilket gör att jag får lida av att ta oändligt många bilder istället för att sen sitta och välja i efterhand den som passar....(tror jag fotograferade över 30,000 bilder under 2008 *puh*) kanske ger ett "humm" om hur många bilder man sorterar bort...många timmar blir det :)

Förutom att välja ut den bild/er som ska publiceras i butiken, tidningsannonser och i bloggen ändrar jag ibland så att bilden blir kvadratisk. Bilder blir ju inte så per automatik, de måste redigeras för att bli så, absolut inget svårt bara du har programmet för att göra det :) Det är även i Photoshop som jag gör mina logotyper, blogg-banners, "blingar" till bilder med "stars" (under julen), skriver namn och © copyright-tecknet under mina bilder och skuggar texter mm mm. Jag vet och kan tyvärr inget annat program än Photoshop, så jag kan tyvärr inte ge några goda råd om du inte har det programmet..


Men jag kan däremot tipsa om "alla" böcker skrivna av Scott Kelby för er som är foto
intresserade och vill lära er lite bra tips och även för er som behöver lite bra Photoshoptips!

Jag skojar inte om jag säger att varenda bok han har skrivit är toppen. Dom av er som eventuellt gått eller går en Photoshop kurs kommer garanterat undra varför ni lagt pengar på en kurs när det fanns en sån här bra bok!


Dom är väldigt bra pedagogiskt skrivna som gör det både roligt att läsa och enkelt att ta till sig. Men som jag tidigare tipsat om på bloggen, gå en Photoshop-kurs, det är så kul! och ni kommer verkligen få upp ögonen för en ny värld! Praktiskt övning med handledning är alltid bra!
Sen krävs det förstås en kamera och ett gediget intresse :)

Tillägg: Man brukar kunna ladda ner en prova-på-version av Photoshop i 30dgr på Adobes hemsida om man är nyfiken att testa. Senaste programvaran CS4 är förstås väldigt dyr att införskaffa, men Photoshop CS2 borde man kunna få tag på lite billigare nu :) Själv arbetar jag med CS3.


Nästa gång du funderar på att köpa en ny kamera, undersök ordentligt vad du verkligen behöver och ta reda på fakta. För det kan ju vara mycket pengar det handlar om..Och skulle jag välja mellan en platt-tv eller en bra kamera, så är ju svaret givet
Du ångrar aldrig en riktigt bra kamera, den förevigar..


ps för er som undrar, så fotograferar jag med en Canon 450D. Min bästa investering någonsin förutom datorn då..
mina objektiv hittills är ett standardobjektiv samt ett Macro-objektiv (EFS) 60mm f/2.8 Macro USM.
Jag hoppas att jag får möjlighet att investera i mer kamerautrustning under våren för att kunna ta ännu bättre bilder till butiken.


kram på er :)
/M
..

5 kommentarer:

 1. Hej,på dig...!!!
  Åh,vad bra tips vi fick här...!!!!
  Ja,jag märker redan att jag blir mer och mer inresserad av att få till fina bilder.........det kan även vara på barnen...katten eller annat....alltså inget till bloggen....utan jag håller helt enkelt på att bli mer fotointresserad....!!!!!
  Jag fotar oavbrutet nu, oavsett väder.......dels är jag en sån typ av person.....impulsiv,otålig.....när krativiteten infinner sig, så gör den.......när man sedan bor i ett hem man fotar.....så kan man ju inte ha allt stående och liksom vänta på bättre tider.......kommer smulor på bordet....maten blir ju uppäten.......tröttnar på nåt jag ställt på ett bord och plockar om.....blommorna vissnar......ja så där är det ju........men tyvärr...bilderna blir ju därefter.......inte bra ljus= inte bra bilder.......men det BARA regnar här.....sedan MER än en månad......herreje,vad trist....mörkt,äckligt,regnigt,fuktigt....bläää...helt enkelt.....men,men..... snart dyker väl den där gula runda saken upp igen,förhoppningsvis.......Ha det bra......
  Kram,
  Monica....alias....fotoholic.....och ja, fortfarande shopaholic också...för den delen......

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Inte att undra på att du alltid har så fina bilder!
  Nog borde man gå en kurs, jag skulle oxå vilja kunna fotografera bra och visa fina bilder. Men tack för alla fina inspirationsbilder du visar och tack för all information du ger!!!
  Gärna mera bloggskola också! :)
  Kram S.

  SvaraRadera
 3. Planerar en stockholmstripp nästa helg!!!

  SvaraRadera
 4. Hej du
  JAg går faktiskt en photoshopkurs, Jönköpings högskola har en på distans. Kanonbra för en nybörjare som jag, och så kostar den ju inget. Men Scott Kelbys böcker är med i kursen, och jag håller med dig om att de är jättebra. Tydliga och lättlästa.
  Jag har en Canon Eos 300D. Föregångaren till din tror jag. Men jag kan ju inte ta till närmelsevis så vackra bilder som du kan. En sån kurs skulle jag behöva. KAnske skulle anmäla sig tillnån nu. Hade varit kul!
  kram på dig, och ha så kul på mässan, gissar att du ska dit.
  V

  SvaraRadera
 5. ja! Men man bör varna lite, för Photoshop är beroendeframkallande! Sedan vill jag i och för sig också säga att man klarar sig väääääldigt långt på Photoshop Elements som finns för under tusenlappen. Lite bättre pris för de flestas plånböcker.:-)

  Och sedan, när man blivit beroende kan man smita in hos mig och vara med i min fotoutmaning!

  SvaraRadera