torsdag 22 januari 2009

Mera kök - Lantlig inspiration


Nu när jag nämnde köks-vecka i förra inlägget fick jag förfrågan på lantlig inspiration och då hittade jag dessa bilder :)

För det första måste jag tillägga med dessa bilder att jag tycker att trä-rent är jättefint om det är gammalt och med patina eller när man slipat bort gammal färg. Att sedan blanda med modernt - som här med rostfritt stål, får verkligen fram kontrast
erna jättefint!

Lantligt - modernt- stilrent


För mig skulle detta kunna vara ett "syd-franskt" kök, dels med tanke på färgerna. I södra Frankrike som i många andra länder runt medelhavet är det mer vanligt med färg. Gult, olivgrönt, blått och en röd färg jag inte har något namn på, men ungefär som på spis-knapparna här :)
Sen är det väldigt vanligt med mönstrat kakel och det ger nästan på en gång en mer lantlig känsla.

Jag vet två kakel affärer i Stockholm man kan hitta kakel-inspiration för ett franskt lantligt kök, den ena ligger vid Dramaten på Nybrogatan 3 och heter
Fired & Earth


och sedan har vi
Franska Kakelbutiken
på Vanadisvägen 39, tfn: 08- 33 59 90


Marmor kan vara jättefint i rätt kök. Fiffig pappers förvaring :) och fina lantliga beslag.


I förra inlägget hade jag lite svårt för kranen vid diskbänken, men det här är precis en sån jag skulle ha valt i stället :)
och en jättefin tvål dispenser!
var hittar man en sådan?

här är en annan variant på kran, tillsammans med mina favorit-sommar-blomster, Lupiner...mmmm


Här är väl nästan ett typiskt lantligt kök, både i träpanel på väggar till snickerier på luckorna. Öppna hyllor med tallriks fack, det ser man inte ofta nuförtiden. Färgerna, vanilj gult och en svag grön är fint ihop tillsammans med trädetaljer. Och sen som här bryta av med ett vackert bord i svart och blått, harmoniskt :) Roligaste detaljen här blir kontrasten med taklamporna - asiatiskt (?) kul :)
som sagt, åter igen - kontraster.

Trä-rent igen, fast personligen hade jag valt andra fönster i luckorna..

Se möjligheterna i det gamla och slitna, ibland måste man inte måla. Kontrasten här hade varit mer moderna beslag som en kul detalj :)


Hoppas ni alla får en skön fredag och en bra start på helgen, vi syns i morgon!
//M


*alla bilder från House Beautiful*

3 kommentarer:

 1. Jaaa, superbra..mera kök med olika kontraster, så ska jag skicka in maken och se om vi kan komma fram till något! Dessa kakelbutiker råkar inte ha någon hemsida? Eller vet du någon annan bra kakelsida med annorlunda kakel? Dels ska vi ha ovan diskbänk och sen vill jag ha något annorlunda runt kaminen :-)
  Plantera du lupinerna som jag skickade dig? Jag tog ju inga frön i höstas .-(
  Kram

  SvaraRadera
 2. Hej !!!!!!
  Underbara kök........får en att drömma sig bort......fast jag är väldigt nöjd med det jag har.....det enda jag ångrar att jag inte satte in är en köksö.......eller ett bord av nåt slag och sedan designade köket runt det......men,men......kanake kan åtgärdas.....Verkligen vackert med kontraster......nytt,gammalt.............lite rå känsla mot romantiskt..........
  Härlig inspiration.........Tack...!!!!!!
  Kram,
  Monica

  SvaraRadera
 3. Går ännu mera igång på dessa kök.
  Skulle vilja ha ett i vaniljgult eller den gröna färg som är på bild nummer 2 uppifrån. Vilken spis på samma bild och en kran direkt ovanför spisen jo ja tackar jag och kaklet. Så skulle jag ha en lampa du vissat förrut i taket, den i bronze färg med lite rå känsla.
  Ha det gott Marie

  SvaraRadera