onsdag 23 september 2009

skydda din bild på internet

foto: Magdalena
Att vara rädd om sina bilder och skydda dem för att de inte hamnar orätt är viktigt när man bloggar eller på annat sätt arbetar med bilder på internet. Det bästa man kan göra är att inte ladda upp dem högupplöst! Sedan ska man verkligen -om man har möjlighet, sätta sitt namn på dem. För att ni ska se skillnaden mellan en högupplöst bild och en lågupplöst bild har jag laddat upp samma bild 2 gånger men i olika storlekar :-)
Om ni klickar på bilderna får ni upp dem i ett nytt fönster och ser skillnaden, den nedre bilden kommer att visas mycket större och är alltså i originalstorlek. Serverad på ett "guldfat" för vem som helst i hela världen att kopiera/ladda ner och trycka i en tidning...

foto: Magdalena (originalstorlek)
En högupplöst bild som denna (direkt från kameran) kan vem som helst använda och trycka upp en plansch(!) på, tillverka vykort av, hävda sin rätt på osv. Den är också väldigt *tung* och tar mycket plats i din dator och lång tid att ladda upp. En lågupplöst bild, som den översta kan man inte använda i tryck, det blir kornigt. Jag laddar aldrig upp mina bilder högupplöst och jag sätter mitt namn eller företag på bilden som en vattenstämpel, på så sätt bjuder jag alla att "låna" mina bilder i stället så länge man anger källan, dvs mitt namn eller par courrier. Visst kan de cirkulera runt på nätet och i mångas datorer men inte användas på samma sätt som en originalbild. Så när exempelvis en tidning visar köptips från Par Courrier har de fått en högupplöst bild från mig för att kunna publicera den i tidningen, då en bild direkt hämtad från hemsidan inte skulle bli lika bra i tryck.

Om du investerar i en bra kamera och gillar att visa dina bilder på nätet, så är det minst lika viktigt att du lär dig ett bildhanteringsprogram som exempelvis photoshop! :-)
Du kan gå en helgkurs på Folkuniversitetet eller liknande. Kolla upp vad som finns där du bor eller ta en distanskurs :-)
Adobe´s hemsida>> kan du ladda ner en 30 dagars "trial" på Photoshop programmet. Det finns fler och mer avancerade sätt att skydda sina bilder genom att använda sig av metadata som professionella fotografer gör, men det är kanske lite överkurs för glada amatörer. Nu ska man ju inte bli skrämd och tro att alla ens bilder blir "stulna" och tryckta i en tidning på andra sidan jorden ;-) risken är nog inte så stor, men om man har tagit en toppen-bild man är rädd om kan det vara värt att tänka på.
(Att skriva © tecknet gör du genom att trycka ner ALT-tangenten samt 0169)
läs även tidigare inlägg om copyright här>>

Så var rädd om dina bilder på dina nära och kära.
Lite vardagstips! ha en fin onsdag allesammans :-)

5 kommentarer:

  1. Hej Magdalena!
    tack för tipsen om bilderna!
    Ser fram emot att se din monter på mässan!
    Hälsningar Maria

    SvaraRadera
  2. Å vad lite jag vet, trots att jag går bildbehandlingskurs!!!
    Nu ska jag aldrig mer göra att mina bilder blir klickbara till orginalstorlek!! Och lära mig att sätta vattenstämpel på bilden!!
    Susanne

    SvaraRadera
  3. Oj, det var mycket på en gång. Tack för att du delar med dig av dina tips och din kunskap :))

    SvaraRadera
  4. Det här måste jag börja med..bättre sent än aldrig. Men jag får inte till ett copyright tecken..kanske försent för det..
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  5. Snart boende i skärgården30 september, 2009 00:39

    En tidning får inte använda bilder utan fotografens tillstånd eftersom det är ett brott mot upphovsrättslagen, så om du/ni ser era bilder i en tidning utan att ni har gett ert tillstånd är det straffbart. Jag tycker att det är jättebra att du laddar upp dem lågupplösta eller med vattenstämpel i alla fall. Det är ju svårt att veta var de hamnar. Men de flesta tidningar har koll på läget och använder inte bilder utan tillstånd. Jätteinspirerande blogg och fina bilder=)Tack!

    SvaraRadera