måndag 8 oktober 2007

Höst & Halloween...

Mysiga oktober, naturen visar upp sin härliga färgprakt och snart tid för Halloween :)

så jag tänkte inspirera er med lite härliga amerikanska halloweenbilder jag hittat ute på nätet och texten som följer har jag lånat från Wikipedia

"Dessa gamla traditioner spreds under 1800-talet till USA med irländska immigranter och fick där den utformning som i dag förknippas med ordet halloween. Det firas i regel med att barn går omkring, utklädda till spöken, vampyrer och liknande, och knackar på hos folk och frågar "bus eller godis?" (eng. "tricks or treats?"). I Storbritannien och USA har barnen ofta ett party. 1995 lanserades Halloween, som det firas i engelsktalande länder, i Sverige av detaljhandlarna

Halloween, en sammandragning av den ursprungliga formen all hallowed's eve(ning), är den engelskspråkiga benämningen på vad som på svenska heter allhelgonaafton. Dagen firas den 31 oktober- dagen före 1 november, som var den ursprungliga platsen för Alla helgons dag. Kopplingen till denna helg har dock gjort 31 oktober något osäkert, och det förekommer på många håll i Sverige att man istället firar halloween på fredagen före den lördag då det är Alla helgons dag. Märk att det bara är datumet som sammanfaller. Det finns ingen religiös eller annan koppling mellan halloween och Alla Helgons Dag.


Kring år 2000 slog det igenom även i Norge. Till dags dato har firandet i Sverige dock inte blivit den kommersiella succé detaljhandeln hoppades på utan sträcker sig generellt till pumpor med ljus i. Detta kan mycket väl vara en anti-reaktion mot detaljhandelns försök och samtidigt ha att göra med den svenska traditionen att Alla helgons dag är en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke.

Vad gäller "bus eller godis" i Sverige så rekommenderas det att man gör detta på fredagen före Alla helgons dag eller på den faktiska dagen för Halloween men inte på lördagen då detta ofta ses som en mycket olämplig aktivitet på denna dag och kan framkalla konfliker framförallt med äldre personer. "
källa: Wikipedia


spökligt värre!

och vill ni se galna kostymförslag så kika in hos SmeagolsHem! på denna länk
jag skrattade gott & länge :-O

9 kommentarer:

 1. I Amerkat kan dom verkligen dekorera;-)
  Mycket snygga bilder...synd att man inte tar sig tid att pyssla med pumpor...för dom är ju så fina med ljus inuti.
  Kram/Birgitta

  SvaraRadera
 2. Vilken maffig entré på den översta bilden... tänk vad de grejar i USA!

  SvaraRadera
 3. Oj, va´ tidigt du är ute. Har du redan börjat pynta själv? Läckra bilder och matnyttig info - tackar!
  Jag länkar gärna till dig så jag hittar tillbaka ... om det OK?

  SvaraRadera
 4. Det är så kul med Halloween :-))
  Har funderingar på att be en väninna att sy upp en gurkdräkt tills dess och ge mig ut på Ystads åkrar med en lykta i handen för att söka efter bråk :-))
  USA VET hur det ska se ut när fest nalkas! Jättefina bilder :-)

  SvaraRadera
 5. Jag är ingen Halloween älskare, men dessa bilder skapade ändå ett sug efter det där orange i höstlov och pumpor!!! Så läckra! Må gott! Kram!

  SvaraRadera
 6. Tack för den skolan!!
  Jätte bra skrivet och vilka härliga bilder!!

  Ha ha...jag skrattar gott åt hon som tyckte du har rysch pyshit....
  DET HAR DU INTE!
  Tur att du tar det med en sån klackspark....fast det är klart om någon skulle påstå att jag har en modern stil hemma hos mig skulle jag ju också bara skratta. Så dumt!!

  Vilka härliga butiker du visar bilder från igen... Måste ta mig till storstan snart.
  Jag vill också göra så där fina fynd som du har gjort.
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 7. Hej allihopa!

  Nja vi i Svedala har ju inte så mycket traditioner till Halloween, men jag tyckte det var kul att bryta mot allt det andra och kanske ge lite inspiration till er med barn :) Plus att jag vill hålla kvar hösten så länge det går innan julstressen tar vid.

  Kramar
  M

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga bilder nån liten pumpa kan man kankse ordan fram.
  Ha det bra!
  Ella

  SvaraRadera