onsdag 18 september 2013

Bonne nuit Paris


Min utsikt från mitt sovrumsfönster vid midnatt..
Jag tröttnar aldrig på detta.. Varje kväll innan jag går och lägger mig står jag och stirrar ut genom mitt fönster mot detta oslagbara torn i Paris och varje heltimme fram till klockan 01 startar hon att gnistra som en julgran i 4 minuter. Det är fortfarande lika magiskt varje gång även efter snart 9 månader..
Paris my ♥

My view from my bedroom window at midnight, I never get tired of this..

tisdag 17 september 2013

50th´s




 När man bor i en av världens största mode och turiststäder så blir man ju inspirerad av att fota mer av människor, något jag inte gjort så mycket tidigare. Här är några bilder jag tog i våras på väg hem, helt oplanerat och jag hade helt enkelt turen att springa på detta par som posade för en annan fotograf, så jag passade på när jag ändå hade kameran i handen ;-)

Förhoppningsvis blir det mer porträttbilder under hösten.
Hoppas ni gillar!

small details..


Bonjour!
Det var väl ett tag sedan jag visade något hemifrån mig.. :-)
så här kommer några detaljbilder från min hylla i sovrummet.



Jag är en samlare av parfymer..


Tåskorna är ifrån självaste Opera Garnier i Paris och har dansats i utav en av premiärdansöserna :-) och hur vet jag det då.. jo jag har fått dem av min kusin Malin som arbetar som deras balettmästare :-) så det är riktigt kul att ha!


Fina små detaljer som jag köpt från denna underbara Danska antikhandel i Köpenhamn för några år sedan.


wish everyone a nice Tuesday!

måndag 16 september 2013

Dinner in Paris

Om du tar en tripp till Paris så är jag ganska säker på att du/ni planerar minst en kväll på restaurang? Jag har ju hunnit testa några stycken under mina 8 månader här och alla resor sen innan, så jag tänkte jag skulle ge er en liten lista på trevliga restauranger i Paris om ni kommer hit på en week-end :-) För mig är helheten viktigt. Jag tittar nästan mer på inredning, atmosfär och stämning än menyn. Maten brukar alltid vara ok och menyerna på Pariskrogar har alltid något för alla. Priser ligger på 15-30 euro för en varmrätt lite beroende på vart du går. En helkväll för 2 personer med 2 rätters, och en flaska vin kan gå på ca 100 -120 euro, men det går absolut att komma undan billigare än så! Priserna är som i Stockholm ungefär. Vinet är dock alltid billigare i Frankrike jämfört mot Sverige. Det är blandade bilder från mobilen, internet och kameran, så hoppas ni har överseende med bildkvalitén :-) och jag är absolut ingen matskribent utan detta är mer lite tips från hjärtat :-) Listan kommer att uppdateras under hösten.

Bilden oval: jag utanför Hôtel Costes på 239 rue St Honoré i lördagskväll.

Hôtel Costes,
239 Rue Saint-Honoré  75001 Paris

Hit går man med vännerna eller daten. Hippt hotel med restaurang på fina gatan i Paris och här har nog var och varannan kändis och fotomodell varit åtminstone en gång..
 Pris för varmrätt 2o euro och uppåt. Boka på terassen, det är mysigast. Hotel Costes har även släppt jättemånga skivor med skön loungmusik. Sök på Spotify eller youtube så kan du höra :-)
webpage


Brasserie Bofinger
5-7 Rue de la Bastille, 75004 Paris

En riktig klassiker och en favorit! som jag tipsat om förut. Ett tvättäkta Brasserie med bästa Pariskänslan och Belle Epoque inredning, kolla bara taket! En restaurang för alla, familjen, kärleken, vänner. Så trevligt att jag varit här 4-5 gånger. Boka i tid och be om bord nr 11 (bästa bordet enligt mig) som ligger i spegelhörnan till vänster i bild, då får du nämligen utsikt över hela restaurangen och har ryggen fri ;-)
 gammal bild från 2008, undrar om han jobbar kvar?

webpage

L`escargot
38 rue Montorgueil 75001 Paris



Ja ska man äta sniglar så ska man väl göra det på stället som bär namnet ;-) Vacker och klassisk inredning och väldigt Paris. De har givetvis en meny som täcker allas smaker och inte enbart sniglar.

webpage

Jules Verne/Eiffel
adress...tja det behöver väl inte anges ;-)

 bild lånad
Restaurangen som ligger på 125 m höjd i Eiffeltornet. Fint och dyrt tyvärr. Om man nu vill satsa på en romantisk kväll här bör du boka bord i gooooood tid så att du får ett fönsterbord, annars tycker jag inte det är värt det med tanke på priserna. Utsikten är fantastisk men upplevs bäst om du sitter vid fönster. Så se till att be om fönsterbord när du bokar.
webpage

Les Ombres
 27 Quai Branly, 75007 Paris

För själv föredrar jag att stirra på Eiffel än att sitta i det... och vill du ha en helt fantastisk utsikt över Eiffel är det hit du ska gå! MEN tyvärr var servicen urusel. Vi kan ju haft otur just denna kväll, men jag har läst recensioner där fler har upplevt samma sak. Maten var okej men inget speciellt,  inredningen kändes kall och opersonlig, ingen bakgrundsmusik eller sorl, det enda som får mig att skriva om detta ställe är just utsikten över Eiffel. Så synd med tanke på vad de skulle kunna göra med detta ställe.. och 23.30 blir man mer eller mindre utjagad av personalen.
webpage
men som sagt, utsikten från Les Ombres är ju fantastisk.


Le Brébant
32 Boulevard Poissonnière, 75009 Paris



Brasseriet som har öppet med full a la carte meny ända till klockan 04 på morgonen(!) Så har du haft en stressad dag på stan, glömt att boka bord, inte vart vart du ska gå, eller ute sent är det hit du ska gå! Här behöver du inte boka bord, brukar alltid finnas nåt ledigt. Detta ställe funkar alltid.


Mysigt ställe dit man både kan gå för en drink /glas vin eller äta middag. God mat, trevliga kypare, bra bakgrundsdmusik och skön Parisstämning. Ett stamställe för mig, och här är jag ofta sedan 3 år tillbaka. Många tycker nog att både sniglar och ostron är jätteläskigt, men jag tycker det är toppengott! :-) Men de har något för alla på menyn.
webpage

Le Grand Colbert, 
 2 rue Vivienne 75002 Paris
 bilder lånade från nätet
Påminner lite om Brasserie Bofinger, men mindre. Klassisk Parisrestaurang som jag besökt 3 gånger :-)

Denna restaurang har även fått vara atmosfären i Hollywoodfilmen "Something’s Gotta Give" för övrigt en väldigt bra film med Jack Nicholson och Diane Keaton
webpage

Chez Julien
1 Rue du Pont Louis-Philippe, 75004 Paris
 

En  vacker klassiker som ligger nere vid Pont Louis Phillipe/Seine.

Bra mat och deras Crème brûlée "is to die for" nog den bästa jag ätit :-) och jag har provat många..
webpage

Le Café Marly vid Louvren
adress...tja Louvren..


Vacker utsikt över glaspyramiden i hjärtat av Paris. Här åt jag födelsedagsmiddag i somras. Maten ok men inget att hoppa i taket för med tanke på priserna, service ok, priser lite över snittet men det kan man väl förstå med tanke på platsen..
webpage

A la Pomponette
  42 Rue Lepic, 75018 Paris
bilder lånade från nätet
Är du som jag, galen i kött och Bearnaise finns det ett ställe i Montmartre man bara inte får missa. Godare köttbit och bättre Bearnaissås har jag A L D R I G ätit! Och jag har provat många!! Bara tanken på denna restaurang får det att vattnas i munnen, har ätit samma rätt 3 gånger på detta ställe, och så här ska det smaka! Restaurangen i sig är liten men även den äldsta i Montmartre. Ett litet charmigt ställe och så  klassiskt med röd/vit rutiga dukar, ibland livemusik med franskt dragspel och Edith Piaflåtar. Så Paris, så familjärt och sååååå Montmartre :-)
webpage

Au Pied de Cocbon 
 6 Rue Coquillière, 75001 Paris
 Ett klassiskt brasserie och näst bäst än så länge på min lista över kött och Bearnaise i Paris ;-)
Jag är ju tokig i Bearnaise och ber alltid om extra, här fick jag extra bearnaise så jag var tyst i en vecka efteråt, haha ;-)
webpage

Le Quai
Quai Anatole France, 75007 Paris
Middag vid vattnet..
Ja då finns det några man kan välja bland och denna är en och ligger precis nedanför Musée D´Orsay.
webpage

En annan mysig är denna:
La Plage
 Port de Javel Haut, 75015 Paris
Ni får ursäkta bildkvalitén, mobilfoton ;-) Som sagt gå gärna in på respektive restaurangs hemsida för mer info och bilder!
webpage


L`Altro
 16 Rue du Dragon, 75006 Paris

En liten mysig Italienare jag provade för ca 3 år sedan. Bra mat och ofta fullsatt.
Se äldre inlägg här>>
webpage

L'Opéra Restaurant
 Palais Garnier, Place Jacques Rouché, 75009 Paris
 För 3 år sedan slog de upp portarna till denna restaurang som ligger i självaste Opera Garnier. Trendig restaurang med desto trendigare inredning.. Priser över snittet. Vill du få allt på en kväll och inte gå vidare någonstanns i Parisnatten så förvandlas detta ställe till nattclub när middagen är över. Ungefär som Café Opera i Stockholm.
De har även en väligt stor uteservering.
webpage



Naturligtvis äter jag inte så här festligt jämnt. Det är såklart även dagens rätt, lättare måltider och en och annan hamburgare som har slunkit ner på diverse små härliga Bistron runt om i Paris och sådana ställen finns det gott om!

Men jag tror nog att det kanske är roligare för er att få lite tips på extra trevliga ställen att besöka om man bara är i Paris några dagar. Glöm inte att boka bord. Detta var en liten lista av några jag besökt men Paris är fullt av underbara restauranger att upptäcka och min lista kommer att uppdateras här. En sida jag kan tipsa om annars är denna:
BEST RESTAURANTS IN PARIS
Glada kypare finns det gott om ;-) som ställde upp på bild när jag frågade.

Om jag kunde hitta restaurangen med utsikten från Les Ombres, varmrätten från A la Pomponette, Crème brûléen från Chez Julien, musiken från Hôtel Costes, de generösa öppettiderna från Le Brébant, ja DÅ har jag hittat en restaurang "to die for" . Men den existerar nog inte ;-) Återkommer om jag mot förmodan skulle hitta den..
Men summa av kardemumma så är sällskapet oftast det viktigaste och när man är i Paris så har man ju oftast sitt bästa sällskap med sig ;-)
Men kanske är en pick-nick vid Seine i solnedgången det mest oslagbara! garanterat det billigaste alternativet med den bästa utsikten :-)


Tips! dagtid för lunch, undvik ställen precis vid de största turistattraktionerna och vid Champs-Elysée, det är nästan dubbla priser på dessa ställen, turistfälla med andra ord..

Har du någon favoritrestaurang i Paris som du tycker att jag ska testa, så skriv gärna och tipsa!
Vill  ni ha tips på barer och nattclubar i Paris så kan jag göra en sådan lista också.

Ha en fin start på veckan allesammans!



fredag 13 september 2013

By Seine..

Idag efter mina franskalektioner så var jag nere vid Seine för att "reka" lite fotoplatser för ett kommande fotoprojekt jag har med modeller lite längre fram i höst. Och jag fick plötsligt lite assisterande hjälp av en glad turist och jag hamnade framför kameran istället :-) Bilderna är något suddiga men det var nog inte lätt för personen med min kamera så ni får ha överseende ;-)

Här är en bild jag tog tidigare i våras/vintras, tror det är i februari.. Bron är en av mina många favoritbroar i Paris, Pont Neuf. Den äldsta bron i Paris.

Längs Seine ligger många gamla vackra båtar, ungefär som längs Strandvägen i Stockholm.
 
Så det blev en till bild fotad av den glada turisten vid samma båt som ovan :-)
Som sagt, jag letar platser och ljusförhållanden för både modeller och brudpar så det var ju ganska händigt med en glad främling som tyckte detta var kul och bra för mig att få lite idéer :-)


Med dessa bilder önskar jag alla en riktigt härlig helg!
Kramar från Paris! 

torsdag 12 september 2013

Back to school.. (Sorbonne)

Trötta Sorbonnestudenter på en trappa utanför Universitetet, snyggt par som  fastnade i kameran på väg hem en dag :-)  

 Ja, då var det "back to school" igen. För de som hänger med vet ni att jag pluggar franska på Sorbonne sedan februari i år och jag klarade vårtentan i maj, puh! (Se inlägg här>>) Nu läser jag alltså vidare en hösttermin. Men till min fasa har jag hamnat i en högre nivå än jag hade räknat med, så egentligen är jag inte alls så glad som jag ser ut på bilden. Snarare ganska orolig om jag kommer klara höstterminen.. För om jag ska vara helt ärlig så har jag egentligen inte tid att plugga... Hur mycket jag än vill lära mig franska någorlunda flytande så är inte att plugga min prioritering just nu dessvärre eftersom jag har mycket jobb och nya projekt att ta tag i under hösten. Vilket inte går hand i hand med universitetsstudier och prov... oj oj..hur ska detta gå..

Grammatik är ju inte det roligaste, och läxorna och testen är många och svåra..

Eftersom många av mina vänner i Paris pratar engelska mer eller mindre, har jag blivit lite "lat" med inlärningen av franskan med anledning av tidsbrist eftersom jag jobbar med mitt fotograferande samtidigt och har inte varit tvungen att lära in mig lika snabbt som jag kanske hade räknat med.. Sen känner jag inte stressen, jag är ju i Paris för att stanna och sakta men säkert kommer språket mer och mer..det får ta den tid det tar ;-) Även om viljan finns så finns inte alltid tiden och energin till allt samtidigt. 
Men visst kan jag mer franska i dag än för 8 månader sedan, det som går fortast är faktiskt att förstå och läsa, men att prata flytande är svårare. Franskan är inget lätt språk grammatiks, det är mycket att tänka på i presents, passé compose, futur osv osv osv, för att inte nämna feminint och maskulint och alla dessa undantag de har...ja ni hajjar..Engelskan är ju rena barnleken mot franskan. Sen ska man ju även bygga upp ett ordförråd, det är ju inte bara att förstå grammatiken, man ska ju veta vad saker och ting heter också. Det tar tid om man inte är född med en naturlig språkbegåvning och har lätt för språk. 

Jag har trots alla "fördomar" och normala franska "problem" tagit mig fram ganska bra här än så länge på skolfranska och engelska. MEN jag har haft hjälp av vänner när det behövts för de något mer byråkratiska måsten och problem som kan dyka upp. Allt från bankkonton till diverse kontrakt och avtal. Jag har även haft lyckan att bygga upp en stor vänkrets här som pratar både franska och engelska vilket underlättar mycket på både gott och ont ;-) 

Sorbonne är stooooort och jag tror att runt 20.000 elever studerar här i ämnen mellan himmel och jord. Därför är även klasser och ämnen uppdelade i olika byggnader runt om Sorbonne i Paris. Mellan mina klasser i dag tog jag en tur på den vackra innergården på Sorbonne, mobilfoton dock så ni får ursäkta bildkvalitén. Min skolväska är så tung med böcker så jag orkar inte släpa med mig kameran på stan när jag pluggar.

Nä nu blir det hundpromenad i regnet, hösten smyger sig på här i Paris och temperaturen varierar mellan 14-20 från ena dagen till en andra. Sen blir det djupdyk ner i grammatikböckerna, mycket läxor tills i morgon, puh!

onsdag 11 september 2013

work


Presspass med rätt att fota på en av Europas största inredningsmässor :-) Maison & Objet.

Inredningsmässan Maison et Objet och Paris Designweek har gått av stapeln. På 130 000 kvm(!) trängs trender, stilar och epoker. Vill ni läsa mer om mässan så kika in på Helena Aro´s blogg här>> 

Jag har nog varit på den här mässan 7-8 gånger med anledning att jag tidigare ägde och drev inredningsbutiken Par Courrier i Stockholm och det var på denna mässa jag hittade de flesta godbitarna :-) Nu jobbar jag ju inte med det längre och var inte där för att köpa in något.

 Men först fick Nelson följa med på en promenad till
Marché aux Puces i Clignancourt 
som ligger precis utanför Montmartre, så det tar bara ca 20 minuters promenad för mig hemifrån dit. Jag har skrivit om den marknaden i ett tidigare inlägg från i våras här>>
och på Helenas blogg kan ni läsa om vad hon upplevde när hon var där nu i helgen som var, hon var hänförd kan jag meddela ;-) Så missa inte våra bilder från denna enorma antikmarknad i Paris.
bild lånad från Helenas blogg>>


Men det roligast för mig denna dag var ju att besöka Brookpace Lascelles monter i Hall 4 på Maison Objet mässan, för där fanns nämligen mina (!!) tavlor! 
 Det hade jag nog aldrig kunnat föreställa mig för några år sedan eller ens för ett år sedan..att mina fotografier skulle säljas på denna enorma mässa. Så det var förstås otroligt roligt för mig :-) Men det har varit ett "litet" projekt jag jobbat med sedan jag flyttade till Paris och naturligtvis inget som "bara" händer.. ;-)
Tavlorna finns att beställas via denna leverantör. Jag har ej valt ramen, utan där har Brookpace fått fria händer och tavlorna levereras med ram. Ca pris ut i butik går dessa tavlor på mellan 1500-3500kr. Beroende på storlek. Har du egen butik går det bra att kontakta denna leverantör i London. Bilderna är fotade i Paris av mig men tryckta och inramade i London.
BROOKPACE FINE ART LONDON

Är du intresserad av att köpa en signerad och stämplad bild av mig personligen postad från Paris så skicka mig ett mail :-) obs! oinramade och givetvis billigare utan ram. Kontakta mig för mer info.
info@mmphotoart.se
mer bilder hittar du på min hemsida www.mmphotoart.com